çevrenizde, enerjnizi tükettiğini düşündüğünüz arkadaşlarınız var mı? insan, (doğası gereği) kendine toz kondurmuyor ama kim bilir, belki de o enerji tüketen kişi bizizdir..? peki toksik kişi nedir ve öyle biriyle karşı karşıya olduğunuzu veya o kişinin siz olduğunu nasıl anlarsınız?

bu yazı, hem okuduğum bir çok kaynaktan edindiğim bilgilerin hem de zaman içindeki gözlemlerimin bir özeti aslında. ben psikolog olmadığım için daha detaylı bilgiyi, psikoloji ile ilgili sitelerden edinebilirsiniz.

unhappy-1toksik kişiden kasıt, sadece davranışları ve sizin o kişiyle olan etkileşiminizle ortaya çıkan sonuç. toksik kişi çoğunlukla derinden yaranlanmış oluyor ve nedeni ne olursa olsun, yaralarının, ihtiyaçlarının, duygularının ve devamındaki sorunlarının sorumluluğunu alamıyor (veya almıyor). içinde bulundukları ruh halini kendileriyle aşırı derecede özdeşleştiriyorlar; kurban olma, kabadayılık etme, mükemmeliyetçilik veya büyük acı çekme. her ne kadar çok fazla sağlıksız da olsa bunlar üzerinden duygusal ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar.

davranış açısından bakıldığında; dram yaratma, başkalarını manipüle etme veya kontrol etme, muhtaç olma (“sorun her zaman başkaları” düşüncesi), başkalarını kendi ihtiyaçlarını gidermek üzere kullanma, başkalarıyla ve kendileriyle ilgili fazlasıyla eleştirel olma, başkalarını kıskanma ve haset, kendi şansızlıklarından ve başkalarının şansından sızlanma, madde kullanımı veya kendilerine zarar vermek için başka yollara yönelme ve sevdiklerinden, bir terapistten veya bir iyileşme programından destek almama veya alamama, toksik kişilerin ortak davranış kalıbı.

girdiğiniz bir etkileşime karşı gösterdiğiniz; ihanet edilmiş hissetme, sözünden dönme, kendinizi hissizleştirme veya fazlasıyla uzlaştırıcı olma gibi reaksiyonlarınız sizi toksik hissettirir. bu çoğunlukla, kişisel sınırlarımız ihlal edildiğinde ve değerlerimizi bıraktığımızda oluyor. o yüzden, etkileşimde kendi rolümüzü de göz önüne almamız önemli.

toksik etkileşimin alameti farikası, toksik etkileşimde bulunan her iki tarafın da diğer kişiyle ve ihlal edilen sınırla ilgili, bilinçli veya bilinçsiz bir yargıyla bir hikaye yaratmış olması. belki toksik olan biziz; tabi bu durumu algılamamız gerekiyor öncelikle. bunun sonucunda; toksik davranışımızın, çevremizle olan etkileşimimizi ne kadar aksattığı veya hedeflerimizi ne kadar engellediği yönünde, kendimizle ilgili neler yapabiliriz ya da yapmamız gerekir sorusunun cevabını aramak değişim yolunda adım attırabilir. çok iç içe geçiyor aslında; ama en basitinden, sıklıkla kendimizi veya karşımızdakini suçlama eğiliminde olduğumuzu görebiliyorsak konuyu az çok fark etmişiz demektir. bundan sonrası için atılacak adım sadece bir seçimden ibaret.

toxic-chain

toksik kişiyle etkileşimde olduğunuzu nasıl anlarsınız

daha da belirtileri vardır belki ama benim gözlemlediklerim şöyle;

  • yarattıkları dramdan duygusal olarak etkilenmişsinizdir.
  • çevrenizde olmalarından ürkmüşsünüzdür.
  • bu kişilerle etkileşimdeyken veya sonrasında tükenmiş veya öfkeli hissedersiniz.
  • kendinizi kötü veya utanmış hissedersiniz.
  • onları kurtarma, düzeltme veya onlarla ilgilenme döngüsünde sıkışırsınız.
  • karşınızdaki kişi “hayır”ı kesinlikle kabullenmemiştir.
  • onlarla olduğunuzda, yumurta kabuklarının üzerinde yürüyormuşsunuz gibi hissedersiniz.
  • kendi değerlerinizi göz ardı edersiniz.
  • kendi duygularınızı geri plana atarsınız.
  • kendinizi kontrol edilmiş veya fazlasıyla kontrolcü hissedersiniz.

toksik kişilerle nasıl başa çıkacağınızı düşünüyorsanız, bazı önerileri şu yazıda ele aldım.

sonuç olarak; insanlarla olan etkileşiminizde kendi rolünüzü keşfetmeniz önemli. mesela, kendi değerlerinizden veya sınırlarınızdan ne kadar ödün veriyorsunuz? yanlış anlaşıldığınızı veya karşınızdaki kişinin sizi dinlemediğini düşünerek sert ve ani çıkışlar yapıyor musunuz? “ben buyum” diyerek kendinizi kapatıyor musunuz? daha çeşitlendirileribilir… kendimizi değiştirebilir miyiz? evet… ama istersek. peki başkasını değiştirebilir miyiz? maalesef hayır; çünkü her birey kendi değişimini kendi özgür iradesiyle yaratır.

0
Would love your thoughts, please comment.x
Verified by MonsterInsights